fooldal3

Veganuár

Mi van az emberek fejében a teljes értékű növényi étrenddel kapcsolatban? Egész nap csak salátát kell rágcsálni, ami ráadásul nem is finom? Hiányzik a hús íze? Tápanyaghiány fog kialakulni? Ezekről a tévhitekről írnék most egy pár szót.

Mi van az emberek fejében a teljes értékű növényi étrenddel kapcsolatban?

👉Egész nap csak salátát kell rágcsálni: ez egyáltalán nem igaz, szinte bármilyen étel elkészíthető növényi alapanyagokból, akár hamburger vagy  pizza is.

👉Hiányzik majd a hús íze, a hús finom: ezzel is vitatkoznék…te ettél már vízben főtt csirkemellet üresen? Finom volt? Nem hiszem… A hús ízét a fűszerek adják, amikkel ugyanúgy lehet ízesíteni a tofut vagy a hüvelyeseket is. Fedezz fel új fűszereket és új ízeket.

👉A növényi alapú ételek nem finomak: itt is az előző pontra hivatkoznék, minden az ízesítésen múlik. Amint bevágsz a növényevésbe, kinyílik is világ és olyan fűszereket kezdesz el használni, amit előtte lehet, hogy soha nem próbáltál. Ilyenek például a kurkuma, a fekete só, a különféle zöldfűszerek, gyömbér, koriander és még sorolhatnám.

👉Tápanyaghiány alakulhat ki: ez mindenevőknél is ugyanúgy kialakulhat, ha nem figyelnek oda a színes és változatos étkezésre. A B12 nem található meg a növényekben, viszont alapból az állatokban sem, csak a takarmányukhoz adják hozzá, így az állatokon átszűrt B12-t eszi a legtöbb ember.

A fehérjebevitel ugyanezen analógia alapján történik. Az állatok a növényekből építik fel az izomzatukat, tehát közvetve azt a növényt fogyasszuk el, amit az állat evett meg.Az omega 3 is ugyanúgy az algákban megtalálható, amit a halak elfogyasztanak és raktározzák el zsírraktáraikban.

Az egyetlen, ami semmilyen növényben nem található meg, az a kollagén, viszont bizonyos vitaminokkal és aminosavakkal tudjuk fokozni a szervezetünk saját kollagén termelését. Ilyen például a C és az E vitamin, illetve a szilícium-dioxid és persze a megfelelő mennyiségű és minőségű fehérje (aminosav) bevitel.

👉Túl sok előkészületet igényel: nem gondolnám, hogy többet, mint egy mindenevő egészséges étrend, ugyanúgy lehet dobozolni, valamint ha úgy alakul, hogy étteremben eszel és nincs külön vegán opció, akkor is meg lehet oldani a dolgot, ha valaki nagyon akarja.

Ilyen helyzetekben például kérj 2 féle köretet pl rizs és párolt zöldség, de ha nyitottabb felfogású éttermet fogsz ki, akkor tudsz mellé esetleg pirított gombát, vagy valamilyen hüvelyest is kérni, illetve sok leves is vegán szokott lenni a kínálatban.

Szerencsére ma már egyre több helyen vannak szuper vegán éttermek is, remélem a jövőben tovább fognak bővülni a vidéki lehetőségek is.

👉Nehéz úgy összeállítani egy étrendet, hogy teljes értékű legyen és minden mikro- és markotápanyagot a megfelelő arányban tartalmazzon: igen ebben van igazság, elég sok mindenre oda kell figyelni, de ne aggódj, én mindenben segíteni fogok neked.

Megtanítalak rá, mikre figyelj oda az egyes étkezések összeállításakor, valamint mikor és milyen táplálék kiegészítőket szedj vagy épp ne szedj.

Ha szeretnél belevágni a növényi étkezésbe, keress bátran!