taplalkozasi tanacsadas

A reggeli a legfontosabb étkezés…vagy mégsem?!

Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus -tartja a mondás – de tényleg ma is helytálló ez a kijelentés?

Sokan vannak, akik nehezen vagy egyáltalán nem tudnak reggelizni, mert nem éhesek, nem kívánják, nincsenek hozzászokva. Ilyenkor rendre valami hasonló tanácsot kapnak: ,, márpedig erőltetni kell, mert nem jó ha kihagysz étkezést és ne éheztesd magad, meg amúgy is 3 óránként enni kell! “

Tényleg ez lenne a megoldás?

Nagyon nem. Miért is lenne az akkora baj, ha valaki nem reggelizik? 

Manapság folyamatosan terheljük az emésztőrendszerünket szünet nélkül, ami egyáltalán nem jó. Nyugodtan hagyd ki a reggelit vagy a vacsorát, mert

– Egy csomó energiát megspórolhatsz magadnak, amit alap esetben a szervezeted az emésztésre fordítana.

– Kimaxolhatod a növekedési hormon termelésed. A növekedési hormon szint (HGH) emelkedés nem csak a sportolóknak fontos), de nekik főként elsődleges a fejlődés szempontjából). Sok sportoló azért nem mer belekezdeni az időszakos böjtbe, mert azt hiszi, hogy a böjt időszakban katabolizmusba kerül és izmot fog bontani. Ez nem igaz. Miután kiürül a máj glikogén raktára megemelkedik a növekedési hormon szint, ami védi az izmokat a leépüléstől.

– A böjt ideje alatt a szervezetünk ketózisba kerül, – azaz zsírból nyer energiát- így szabilizálja a vércukorszintet, ami a fogyás szempontjából is nagyon hasznos dolog.

– Gyógyító folyamatok maximalizálása- mivel a szervezetbek nem kell energiát fordítania az emésztésre, ezt a ,,többletenergiát” olyan folyamatokra használja, mint a gyulladások csökkentése (így betegségek vagy sérülések esetén is előnyös), vagy az autofágia illetve sejtmegújulás

– Csökken az IGF-1 hormon szintje. Ez a hormon az öregedésért felelős, valamint szerepet játszik a rák és a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásában is.

– Javul a sejtek inzulinérzélenysége. Ez főként az inzulinrezisutenciában szenvedőknek lehet nagy segítség, de mindenki számára nagyon hasznos előny.

– Nem mellesleg remek fogyókúrás módszer, mivel így a maradék étkezéseid alkalmával ehetsz ugyanannyit, mint eddig (természetesen leginkább egészséges ételekből), mégis kalóriadeficitbe tudsz kerülni. 

A lényeg, hogy az étkezés nélkül töltött időszakban ne nassollj, ne igyál cukros üdítőt (amúgy se!) és semmi olyat ne fogyassz, ami inzulinválaszt vált ki (azaz vércukoremelő hatása van).

Mi az, amit ilyenkor szabad?

– sok sok folyadék! (víz, ízesítetlen tea)

– üres kávé (cukor, édesítő(!) és tej (növényi se!) mentes)

Ha felkeltette az érdeklődésedet az időszakos böjt, akkor keress bátran és segítek, hogy minden előnyét ki tudd használni. Ígérem,hogy nem fogsz éhezni.😉