csomagok

Hogyan turbózd fel az anyagcseréd?

Most. hogy itt az ősz és lassan jönnek a bekuckózós napok az anyagcserénk is belassul. Ilyenkor, ha nem figyelünk oda, gyakran felküszik 1-2 kiló.

Na de mit tegyünk ellene?

Most hoztam nektek pár tippet, hogyan tudjátok egy kicsit felgyrosítani az anyagcserét, mindenféle zsírégető kapszula vagy fogyasztó tea és egyéb ,,csodaszer” nélkül:

1) Megfelelő folyadékbevitel: ha nem iszol eleget, akkor a bélmozgásod is lelassul. Az elfogyasztott ételek rosttaralmának felllazulásához nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék. Ez egyes esetekben szorulást, vagy akár bélelzáródást is okozhat.

2) Citrusfélék: a citrom vagy a lime leve szuper anyagcserefokozó, mivel a bennük lévő nagy mennyiségű gyümölcssav serkenti a gyomorsav termelődését, így gyorsítja az emésztést is. Hasznos lehet ezért étkezések előtt 0,5-1 órával meginni egynagy pohár ciromos vizet.

3) Magas rostbevitel: a nagy mennyiségű zöldség (és gyümölcs) fogyasztása serkenti a bélmozgást, valamint a bennünk található növényi ballasztanyagok segítik a bélrendszer megfelelő ,,kipucolását”.

4) Koffein: nem minden esetben szoktam ajánlani, ám a legtöbbször kis mennyiségben anyagcsere fokozó hatással bír. Nem csak kávé formájában fogyaszthatjuk el, nagyon jó forrása a zöldtea, a matcha tea, vagy a maté tea is, valamint kapszulás formában is kapható.

5) Aminosavak: szuper zsírégető hatású aminosav az arginin, ami segíti a zsír és a glőkóz oxidációját, valamint edzések előtt bevethető az l-karnitin is, ami a hiedelmekkel ellentétben nem egy mesterséges zsírégető, a szervezetünkben természetes formában is előfordul, valamint tartalmazza például a legtöbb vörös hús, illetve a tojás is.

6) Mozgás: szerintem ez a legjobb praktika az anyagcsere fokozására és még a kedved is job lesz tőle. Ha például súlyzós edzést végzel, akkor akár 24órás utóégető hatást is elérhetsz, azaz akkor isgyosabban fog pörögni az anyagcseréd, amikor a fotelban ülsz és a tv-t nézed.

Innentől kezdve neked se lesz kifogás a hideg vagy a rosszabb idő, ugye?